Nazorg BOS

Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt. De nawerking van de anesthesie (verdoving) en de ingreep zelf zorgen ervoor dat uw huisdier na de operatie voldoende rust dient te krijgen. Sommige dieren zoeken het gezelschap van de eigenaar op, anderen willen met rust gelaten worden. Respecteer deze keuze. Het is verstandig de dag van de operatie jonge kinderen of andere dieren weg te houden van de geopereerde patiënt. Zorg ervoor dat er schoon drinkwater staat.

Welke ingrepen zijn uitgevoerd?

  • verwijden van de neusgaten
  • het zacht gehemelte is ingekort
  • de laryngeale zakjes zijn verwijderd, indien deze opgezet waren

Beweging

U dient beweging te beperken om het genezingsproces niet teveel te verstoren. Dit betekent rustig aan de korte lijn uitlaten voor behoeftes te kunnen doen. Dit tot zeker 14 dagen na de operatie.
Een tuigje rond de borstkas heeft de voorkeur boven een halsband. Dit om extra belasting ter hoogte van de keel te voorkomen.

Eten en drinken

De avond na de operatie het eten verdelen over kleine porties en starten met kleine beetjes drinken. Indien er op dag van de operatie niets wordt gegeten is dit niet uitzonderlijk.
Er wordt aangeraden om de eerste 3-5 dagen na de operatie balletjes te rollen van blikvoer. Dit is om de hechtingen die aanwezig zijn in de keel, niet onnodig te belasten. Het eten verdwijnt op deze manier meteen naar de maag om zo minder te schuren over de hechtingen. Na deze periode is de eerste belangrijke heling reeds begonnen en kan er terug overgeschakeld worden naar de gewone voeding.
Het juiste gewicht van kortsnuitige rassen is levenslang van erg belangrijk om oververhitting te voorkomen. Overgewicht moet ten allen tijde voorkomen worden.


 Medicatie

  • u krijgt voor 3-4 weken maagzuurremmers mee. Deze moet u 2x daags met wat eten ingeven. De juiste dosering staat op het etiket vermeld. 
  • u krijgt voor 5 dagen antibiotica mee Deze moet u 2x daags, met eten, ingeven. De juiste dosering staat op het etiket vermeld.
  • in sommige gevallen wordt er cortisone voorgeschreven. Dit wordt sowieso intraveneus toegediend bij de operatie. Dit is tegen de zwelling. De juiste dosering staat op het etiket vermeld.

Operatiewond en hechtingen

Na de operatie:
Soms kan er wat bloederig slijm via de bek meekomen of wat bloedbijmenging zijn bij neusuitvloei. Dit heeft te maken met het feit dat er soms wat bloed van de ingreep achter in de keel blijft hangen en dit later naar buiten komt. Dit is niet verontrustend maar moet beperkt blijven tot de eerste dag en moet een dalende trend aannemen.


Hechtingen aan de neusgaten:
Elke hond zal aan deze hechtingen likken, dit is onvermijdelijk en prima. Een kraag is daarom meestal niet noodzakelijk. Indien uw hond over de grond of in het zand gaat  schuren kunnen hechtingen losscheuren en wordt een kraag WEL noodzakelijk.
De hechtingen zijn traag oplosbaar. Indien er bij de 4 weken controle nog knoopjes aanwezig zijn, kunnen deze verwijderd worden. Ze kunnen ook wat langer blijven zitten en lossen geleidelijk op.


Hechtingen in de bek:
De hechtingen in de keel zullen spontaan oplossen en hoeft geen verdere verzorging. 


Controle

Er wordt een controle uitgevoerd na +/-28 dagen. Bij twijfel zal er eerder een controle plaats vinden. Dit om eventueel de hechtingen te verwijderen en om de medicatie mogelijk bij te sturen.


Waar goed op te letten?

Ziet of merkt u één van onderstaande punten? Neemt u dan gelijk contact met ons op:

  • algemene veranderingen: niet meer willen eten, suffer, koorts ( >39°)
  • bij gebruik van cortisone: maagdarmklachten (braken en/of diarree met eventuele bloedbijmenging). Cortisone stoppen of sneller afbouwen. Dit pas NA overleg met een dierenarts.

Lange termijn verwachting

De prognose na een dergelijke operatie is goed en bijna alle honden zullen er qua ademhaling en comfort op vooruit gaan. Uw hond is nog steeds een kortsnuitig ras en daardoor gevoelig voor oververhitting. Inspanning op hete zomerdagen is dus sterk afgeraden. Het doel van de operatie is om verdere achteruitgang van collaps ter hoogte van het strottenhoofd proberen te voorkomen.