Nazorg femurkopexcisie

Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt. De nawerking van de anesthesie (verdoving) en de ingreep zelf zorgen ervoor dat uw huisdier na de operatie voldoende rust dient te krijgen. Sommige dieren zoeken het gezelschap van de eigenaar op, anderen willen met rust gelaten worden. Respecteer deze keuze. Het is verstandig de dag van de operatie jonge kinderen of andere dieren weg te houden van de geopereerde patiënt. Zorg ervoor dat er schoon drinkwater staat.

Beweging

Beweging is niet gelimiteerd na een femurkopexcisie. In feite zal activiteit ervoor zorgen dat de poot sneller gebruikt wordt en er zo minder spieratrofie zal optreden. Benchrust is niet nodig. Uw hond mag spelen, gecontroleerd trappen opgaan en rennen (2 dagen na operatie). Indien mogelijk kan er gecontroleerd gezwommen worden na 14 dagen als de wonde goed genezen is.
De meeste huisdieren zullen lichte steunname laten zien binnen de twee weken na operatie. Binnen 4-6 weken zal een behoorlijke steunname verwacht worden. Volledig herstel zal 2-3 maanden na de ingreep zijn.
Een aantal tips om uw hond te stimuleren om de poot actief te gaan gebruiken:

 • leg een ladder op de grond en wandel een paar keer per dag tussen de sporten van de ladder
 • zit-sta oefeningen
 • regelmatig gaan wandelen

Indien uw hond de geopereerde poot slecht gebruikt, is fysiotherapie (laser-hydrotherapie-cavaletti’s,…) aangewezen om verdere spieratrofie te vermijden. Hiermee kan beter niet te lang gewacht worden. Het zijn namelijk de spieren die de achterpoot stabiliseren.

Eten en drinken

De avond na de operatie het eten verdelen over kleine porties en starten met kleine beetjes drinken. Indien er op dag van de operatie niets wordt gegeten is dit niet uitzonderlijk.
Het is niet onlogisch dat uw huisdier na een operatieve ingreep minder eetlust heeft, maar voeding blijft een heel belangrijke factor in het verdere herstel. Algemeen kunnen we stellen dat het beter is dat een patiënt IETS eet (maakt minder uit wat) dan NIETS. Bij voorkeur licht verteerbaar en dus VETARM. En bijkomende voorkeur is blikvoer want dit bevat 50% vocht en is vaak wat smakelijker (bijvoorbeeld I/D of A/D blik). Biedt kleine beetjes voer aan per keer. Dit moet u niet forceren, maar biedt het zeker verschillende keren aan, verspreid over de dag. Let op de ontlasting want dunne ontlasting of diarree onttrekt vocht, en dat is net wat we niet willen. Iedere voerwijziging kan dunne ontlasting met zich mee brengen omdat de darmflora zich moet aanpassen. 


Medicatie

 • u krijgt voor minimaal 2 weken pijnstillers/ontstekingsremmers mee. Deze tabletten moet u 2x daags, met wat eten, ingeven. De juiste dosering staat op het etiket vermeld.
  Braakt uw huisdier na het geven van de pijnstillers? Stopt u dan direct met het geven hiervan en neem contact met ons op.
  Deze medicatie is zeer belangrijk om de pijn te verminderen en zo de steunname en het gebruik van de poot te bevorderen.
 • antibiotica is vaak niet nodig om te geven


Operatiewond en hechtingen

Likken en krabben aan de wond moet TEN ALLEN TIJDE vermeden worden. Bij dergelijke operaties valt dit vaak mee. Heeft u geen kraag in huis? Op de praktijk kunt deze aanschaffen.
De incisie moet droog en gesloten blijven. Indien de huid rond de wond fel rood kleurt zal uw huisdier er waarschijnlijk aan likken. Dan moet u de kraag direct omdoen.
De wond is in de huid gehecht en hoeft geen verdere verzorging. De hechtingen moeten niet verwijderd worden.


Controle

Na 14 dagen vindt er een wondcontrole plaats. Bij twijfel over de wond, dan zal deze eerder plaats vinden.
Na 14 dagen wordt ook het gebruik van de poot beoordeeld. Eventueel kunt u een kort filmpje maken van hoe het thuis gaat.
Na twee maanden wordt er een klinische controle uitgevoerd. Hierbij wordt de steunname-pijnlijkheid-bespiering en beweeglijkheid  van het heupgewricht geëvalueerd.


Waar goed op te letten?

Ziet of merkt u één van onderstaande punten? Neemt u dan gelijk contact met ons op:

 • zwelling of uitvloei ter hoogte van de wond  
 • algemene veranderingen: niet meer willen eten, suffer, koorts ( >39°)
 • slechte steunname van de geopereerde poot
 • bij gebruik van pijnstillers: maagdarmklachten (braken en/of diarree met eventuele bloedbijmenging). Pijnstillers STOPPEN en overleg met een dierenarts