Operatiewond en hechtingen
Krabben aan de wond moet TEN ALLEN tijde vermeden worden. De meeste honden laten de incisie in de nek vaak met rust. Een kraag zal teveel gaan scheuren en nog meer trauma veroorzaken. Een verband kan eventueel aangelegd worden om de incisie te beschermen. Een verband MOET drie dagen na de operatie verwijderd worden en eventueel vervangen worden.
Controleer op een voorzichtige manier dagelijks de incisie indien deze zichtbaar is. Deze moet droog en gesloten blijven. Masseer de regio NIET. De nekregio is namelijk heel gevoelig voor wondvochtopstapeling (seromavorming). Probeer zo weinig mogelijk beweging toe te laten van de nek.
De wond is in de huid gehecht en hoeft geen verdere verzorging. De hechtingen moeten niet verwijderd worden.
Controle
De eerste controle is de dag na de operatie. Hierbij wordt de patiënt nagekeken met bijzondere aandacht voor de longen en de temperatuur. Deze patiënten blijven namelijk gevoelig voor het ontwikkelen van een longontsteking aangezien het slikmechanisme bij patiënten met larynxparalyse is aangetast. Neem eventueel wat blikvoer mee om samen te kijken hoe het slikken gaat.
De tweede controle vindt 10-14 dagen na operatie plaats. Vroeger bij twijfel. Dit gebeurt om de wondgenezing te evalueren, de longen te controleren en om de medicatie eventueel bij te sturen.
Als er een verband is aangelegd, wordt dit best om de drie dagen vervangen.
Waar goed op te letten?
Korte termijn na operatie:
- een minimale zwelling ter hoogte van de wond is normaal aangezien de zwaartekracht het ontstekingsvocht van de chirurgie naar beneden trekt. Dit moet echter wel beperkt blijven. Tegendruk met een verband of het aanbrengen van coldpacks (3xdaags 15 min) kunnen verdere zwelling verhinderen. Hoe minder beweging er zal zijn in de keelregio, hoe sneller het zal genezen en hoe minder vocht er zich zal opstapelen.
- uitvloei of het openkomen van de wond
- algemene veranderingen: niet meer willen eten, suffer, koorts ( >39°)
- bij gebruik van pijnstillers: maagdarmklachten (braken en/of diarree met eventuele bloedbijmenging). Pijnstillers STOPPEN en overleg met een dierenarts
Langere termijn na operatie:
- plots optredende versterkte ademhalingsgeluiden kunnen erop wijzen dat de hechtingen zijn doorgescheurd. Het kan noodzakelijk zijn de ingreep aan de andere kant te herhalen. Dit kan kort na de ingreep gebeuren maar zich ook voordoen langere tijd na de operatie (maanden)
- hoesten kan wijzen op een longontsteking door verslikking (voedsel of water) en dient met antibiotica te worden behandelt. Overleg hiervoor met de dierenarts
- stembandverlamming kan één van de eerste tekenen zijn van een algemene zenuwaandoening of polyneuropathie. Een neurologische opvolging om de 3-6 maanden is aangewezen