Operatiewond en hechtingen
Likken en krabben aan de wond moet TEN ALLEN TIJDE vermeden worden. Heeft u geen kraag in huis? Op de praktijk kunt een kraag aanschaffen.
De incisie moet droog en gesloten blijven. Indien de huid rond de wond fel rood kleurt zal de hond er waarschijnlijk aan likken. Dan moet u de kraag direct omdoen
De wond is in de huid gehecht en hoeft geen verdere verzorging. De hechtingen moeten niet verwijderd worden. Uitzonderlijk wordt de huid enkelvoudig gesloten, dan ziet u hechtingen aan de buitenkant zitten. Deze worden verwijderd bij de controle na 10-14 dagen.
Sleetje rijden moet u proberen te voorkomen. Dit kan de incisie beschadigen. Probeer dit te doen door afleiding. Heel uitzonderlijk moet een kalmeringsmiddel dagelijks worden toegediend om het sleetje rijden te verhinderen.
Controle
Na 10-14 dagen vindt er een wondcontrole plaats. Bij twijfel over de wond, dan zal deze eerder plaats vinden.
Indien er weefsel is opgestuurd, wordt het resultaat dan ook met u besproken. Indien van toepassing, wordt ook een vervolg traject met u overlegd.
Waar goed op te letten?
Ziet of merkt u één van onderstaande punten? Neemt u dan gelijk contact met ons op:
- zwelling of uitvloei ter hoogte van de wond
- algemene veranderingen: niet meer willen eten, suffer, koorts ( >39°)
- bij gebruik van pijnstillers: maagdarmklachten (braken en/of diarree met eventuele bloedbijmenging). Pijnstillers STOPPEN en overleg met een dierenarts