Nazorg teenfracturen

Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt. De nawerking van de anesthesie (verdoving) en de ingreep zelf zorgen ervoor dat uw huisdier na de operatie voldoende rust dient te krijgen. Sommige dieren zoeken het gezelschap van de eigenaar op, anderen willen met rust gelaten worden. Respecteer deze keuze. Het is verstandig de dag van de operatie jonge kinderen of andere dieren weg te houden van de geopereerde patiënt. Zorg ervoor dat er schoon drinkwater staat.

Beweging

Beweging is gelimiteerd en benhrust is aangeraden. Dit is niet continu in de bench want een gebroken poot heeft een prikkel nodig om te genezen. Springen is uit den boze.

  • week 1 en 2: vijf tot tien minuten 3-4 keer per dag uit de bench
  • week 3 en 4: vijftien tot twintig minuten 3-4 keer per dag uit de bench
  • week 5: dertig minuten 3-4 keer per dag uit de bench
  • week 6: opbouwen tot continu uit de bench

Bovenstaande schema is een richtlijn. Afhankelijk van de evolutie van de steunname en genezing kan hier van afgeweken worden.


Eten en drinken

De avond na de operatie het eten verdelen over kleine porties en starten met kleine beetjes drinken. Indien er op dag van de operatie niets wordt gegeten is dit niet uitzonderlijk.
Het is niet onlogisch dat een patiënt na een operatieve ingreep/ narcose minder eetlust heeft, maar voeding blijft een heel belangrijke factor in het verdere herstel. Algemeen kunnen we stellen dat het beter is dat een patiënt IETS eet (maakt minder uit wat) dan NIETS. Bij voorkeur licht verteerbaar en dus VETARM. En bijkomende voorkeur is blikvoer want dit bevat 50% vocht en is vaak wat smakelijker (bijvoorbeeld I/D of A/D blik). Kleine beetjes aanbieden per keer, niet forceren en verschillende keren aanbieden verspreid over de dag. Let op de ontlasting want dunne ontlasting of diarree onttrekt vocht vanuit de patiënt en dat is net wat we niet willen. Iedere voerwijziging kan dunne ontlasting met zich mee brengen omdat de darmflora zich moeten aanpassen. Indien uw huisdier vlot hersteld, kan de dag na de ingreep gewoon dezelfde hoeveelheid voer worden aangeboden.


Medicatie

  • u krijgt voor minimaal 2 weken pijnstillers/ontstekingsremmers mee. Dit is een vloeistof die u 1x per dag door iets te eten of rechtstreeks in de bek moet ingeven.
    Braakt uw huisdier na het geven van de pijnstillers? Stopt u dan direct met het geven hiervan en neem contact met ons op.
    Deze medicatie is zeer belangrijk om de pijn te verminderen en zo de steunname en het gebruik van de poot te bevorderen.
  • antibiotica kan in sommige gevallen meegegeven worden voor een beperkt aantal dagen. Of uw kat antibiotica nodig heeft en voor hoelang word per patiënt bekeken.

Spalkverband

Sommige fracturen worden alleen behandeld met een spalkverband voor 4-6 weken om de fractuur te stabiliseren, gecombineerd met benchrust om een beperkte beweging toe te laten. Andere zwaardere fracturen worden behandeld met het plaatsen van pinnetjes gecombineerd met een spalkverband en benchrust. Het verloop/opvolging is vrijwel gelijk, maar is altijd maatwerk omdat elke patiënt een beetje anders is.

  • het verband moet ten allen tijde droog  en schoon gehouden worden. Eventueel kan een plastic zakje tijdelijk over het verband worden aangebracht.
  • beoordeel de poot nauwkeurig 2x daags op tekenen van zwelling en infectie (pijnlijkheid of niet meer gebruiken van het ledemaat, drainage van vocht, onaangename geur) .
  • hou u aan de afgesproken verbandswissels en controles. Neem sneller contact op met ons indien het verband afzakt, structureel beschadigd raakt of indien uw huisdier obsessief wil likken of bijten aan het verband.
  • we raden een kraag aan tot het verband verwijderd is.


Operatiewond en hechtingen

Likken en bijten aan het verband of de wond moet TEN ALLEN TIJDE vermeden worden.  Heeft u geen kraag  in huis? Op de praktijk kunt deze aanschaffen.
De wonde is bedekt door het verband dus is moeilijk te beoordelen. Abnormale geur, vochtig worden van het verband, obsessief proberen bijten of likken aan het verband en mindere steunname zijn vaak tekenen van problemen onder het verband.
De wonde is meestal in de huid gehecht en hoeft geen verdere verzorging. De hechtingen hoeven niet verwijderd worden en lossen vanzelf op.


Controle

De controle van de spalk vindt plaats na 3-5 dagen. Vroeger bij twijfel. Soms nemen we een patiënt voor een beperkt aantal dagen op om wat extra pijnstilling te kunnen geven en om de patiënt eerst te laten wennen aan de nieuwe situatie (kraag-verband-geopereerde poot).

Elke14 dagen is er nog een controle. Hierbij wordt het gebruik van de poot beoordeeld, de wondgenezing gecontroleerd, het verband vervangen of verwijderd . Eventueel kan u een kort filmpje maken van hoe het thuis gaat.


Waar goed op te letten?

Ziet of merkt u één van onderstaande punten? Neemt u dan gelijk contact met ons op:

  • abnormale geur, vochtig worden van het verband, obsessief bijten of likken aan het verband en mindere steunname  
  • algemene veranderingen: niet meer willen eten, suffer, koorts ( >39°)
  • bij gebruik van pijnstillers: maagdarmklachten (braken en/of diarree met eventuele bloedbijmenging). Pijnstillers STOPPEN en overleg met een dierenarts