Röntgenfoto’s worden gemaakt met behulp van röntgenstralen. Deze gaan dwars door het lichaam heen en worden dan opgevangen op een plaat die gevoelig is voor deze stralen. De informatie die op deze plaat staan wordt door een speciaal apparaat uitgelezen en omgezet naar een digitaal beeld. De dierenarts kan hierna de röntgenfoto beoordelen.

We maken röntgenfoto’s van:

  • het skelet; de botten zijn uitermate geschikt om in beeld te brengen. Zo kunnen we zien of het dier bv een gebroken teen of een bottumor heeft. Maar we kunnen ook zien of de kruisband gescheurd is. Ook kunnen we het gebit, via dentale röntgen, beoordelen. Zo kunnen we zien of de kies nog een wortel heeft of dat de wortel vergroeid is met de kaak.
  • de borstkas (thorax); hier kunnen we het hart en de longen beoordelen. Op de röntgenfoto kunnen we wel de grootte en de vorm van het hart beoordelen, maar niet hoe werking van de kleppen van het hart is. Hierover geeft een echografie gedetailleerdere informatie.
  • de buik (abdomen); een röntgenfoto van de de buikholte kan informatie geven of er bv. Overmatig veel gas in de darmen aanwezig is, een vreemd voorwerp, maar ook, in het laatste stadium van de dracht, hoeveel pups of kittens er verwacht kunnen worden.
     Soms kan het zijn dat een aanvullend echo-onderzoek meer duidelijkheid moet geven.