Anaalklierontsteking
In de meeste gevallen kunnen anaalzakjes ontstoken raken doordat de inhoud minder vloeibaar wordt en niet meer op de normale manier naar buiten kan. De inhoud wordt steeds dikker en dikker naarmate het langer in de anaalzakjes aanwezig blijft. We spreken van een anaalzakimpactie. De nauwe afvoergang raakt verstopt door de ingedikte inhoud en er ontstaat een vicieuze ontstekingsreactie. De anaalzak geraakt geïnfecteerd, zwelt verder op en barst op het zwakste punt open naar de omgevende structuren. Klassiek breekt de huid open op de 5 en 7 uur positie, een paar centimeter van de anus.
Opengebroken anaalklierabces
Waarom bepaalde honden een dikkere anaalzakinhoud ontwikkelen is niet geheel duidelijk maar we zien dit opvallend vaak bij Chihuahua’s. Soms zorgt te dunne ontlasting ervoor dat de anaalzakjes niet leeg geknepen worden. Daarvoor is er wat hardere ontlasting nodig. Hierbij is er dan geen sprake van afwijkende anaalzakinhoud maar van te volle anaalzakjes met normale inhoud. Sommige honden hebben anatomisch wat dieper gelegen anaalzakjes die, van nature uit, lastig te ledigen zijn, bv. Samojeed en Chowchow. Anderzijds kunnen bepaalde honden 'spontaan' anaalzakinhoud verliezen wat natuurlijk wel heel hinderlijk is zowel voor de hond als voor de omgeving.
Symptomen
Vaak gaan honden of katten met hun kont plots over de grond schuren, het typische sleetje rijden. Ze proberen de anaalregio te likken of eraan te bijten. Soms is het zodanig pijnlijk dat ze durven te bijten wanneer de eigenaar over de achterhand aait of de achterhand wil bekijken. Af en toe is er sprake van obstipatie en gaan dieren opvallender persen bij het ontlasten of dikt de ontlasting in doordat ze niet durven te ontlasten, in de hoop geen pijn of ongemak meer te hebben. De symptomen kunnen veel subtieler zijn en valt het enkel op dat de staart lager gedragen wordt en dat ze niet meer kwispelen.
Eens het anaalzakabces is opengebarsten, komt er bloederig materiaal uit. Vaak voelen ze zich dan veel comfortabeler omdat de 'druk ervan is'. Soms verbergen huisdieren hun klachten zo goed dat er enkel een paar bloeddruppeltjes gevonden worden. We weten uit ervaring dat wanneer een hond of kat een anaalzakabces ontwikkeld heeft, het jammer genoeg vaker zal terugkomen.