Als deze dieren inademen gaat de luchtweg niet verder open, integendeel, de wand wordt naar binnen gezogen of bij erg aangetaste patiënten wordt de luchtweg helemaal afgesloten.
In het begin van de aandoening geeft dit een versterkt geluid wanneer ze ademen. In een later stadium kan de luchtweg volledig afgesloten worden en kunnen patiënten stikken.
De oorzaak ligt niet bij de spier zelf, maar bij de aansturende zenuw, de nervus laryngeus recurrens. Deze loopt in de nek en kan aangetast raken bv. door diepe bijtwonden in de nek of door hard te trekken aan de riem, maar het vaakst is deze lange zenuw betrokken in een zenuwaandoening. Bij oudere honden is larynxparalyse het eerste symptoom hiervan. Soms zien we dit bij hele jongen honden, dan wordt aangenomen dat dit een erfelijke vorm is.
Symptomen
De eerste symptomen kunnen subtiel zijn. Een veranderd blafgeluid, sneller hijgen, zelfs in rust, kunnen als eerste opgemerkt worden. Later valt het de eigenaar op dat hun huisdier moeite heeft met ademen: de borstkas gaat sneller op en neer, ze trekken feller hun lippen naar achteren bij inademen (net alsof ze proberen te lachen) en zijn sneller vermoeid bij het wandelen. Aangezien huisdieren hun ademhaling gebruiken om af te koelen, zullen patiënten met larynxparalyse gevoeliger zijn voor oververhitting. Zelfs een korte wandeling op een zonnige dag of een balspelletje op een koele dag kan oververhitting triggeren.