Chylothorax

Een chylothorax (lekken van lymfe in de borstkas) is een relatief zeldzame aandoening bij honden en katten. Hierbij wordt de borstkas gevuld met vocht uit de lymfe en is er minder en minder ruimte voor de longen waardoor het dier benauwd wordt.
Chyle ziet er typisch melkachtig uit en bevat vetrijke moleculen die afkomstig zijn van de darmen. Tijdens de vertering in de darmen wordt een vetrijk deel van de maaltijd opgenomen via het lymfestelsel van de darmen. Deze lymfevaten monden uit in de zogenaamde Cisterna Chyli (een reservoir voor Chyle) dat vooraan in de buik aanwezig is, net voor de nieren. Deze Cisterna Chyli loopt verder door naar de borstholte en mondt uit in de craniale Vena Cava, een bloedvat net voor het hart.
Patiënten met een Chylothorax krijgen het benauwd door de toename van Chyle in borstkas, maar irriteert ook de omliggende weefsels. Blootstelling van de longen en het hart aan Chyle zorgt voor een ontstekingsreactie van het hartzakje (Pericard) en het vlies in de borstkas (Pleura) wat weer voor een toename zorgt van lekkage van Chyle.
Theoretisch kunnen alle aandoeningen, die voor een obstructie of verhoogde druk ter hoogte van het hart zorgen, de uitstroom van Chyle verhinderen wat weer zou kunnen leiden tot een Chylothorax.
Kanker, een hartprobleem en bloedklonters zijn beschreven als oorzaak voor een Chylothorax bij honden en katten. Belangrijk om te weten is dat er zelden een onderliggende oorzaak gevonden wordt. We spreken dan van een Idiopatisch Chylothorax of met andere worden een Chylothorax van ongekende oorsprong.

Symptomen

De dieren worden meestal binnengebracht met de klachten van moeilijk en snel ademen. Dit kan plots ontstaan of kan stap voor stap erger worden. Soms is er sprake van niet productief hoesten en in chronische gevallen gewichtsverlies, vermageren en minder tot niet willen eten.


Diagnose

De eerste stap bij dieren die het benauwd hebben is het maken van een röntgenfoto. Daarbij kan de aanwezigheid van vocht in de borstkas bevestigd worden.
null

De borstholte is gevuld met vocht, de longen zijn naar boven verplaatst en 'drijven' als het ware op het aanwezige vocht. Het hart is moeilijk af te lijnen door het aanwezige vocht.


De borstkas wordt aangeprikt  (Thoracocynthese) om de patiënt te stabiliseren, maar ook om te kijken welk vocht het is; doorzichtig vocht, etter, bloed of Chyle. Toont het vocht een melkachtig aspect, dan is een Chylothorax sterk verdacht. Een deel van het vocht uit de borstkas zal opgestuurd worden naar een laboratorium ter bevestiging van Chyle.
Nadat een Chylothorax bevestigd is, worden de mogelijke oorzaken  onderzocht. Een echo van het hart en longen zal gemaakt worden, maar soms is een CT-scan noodzakelijk om het hart en de longen zo goed mogelijk in beeld te brengen. Zo kan bv. een hartprobleem, een hartworm infectie, allerhande tumoren in de borstkas (uitgaande van de longen of hart) of een auto-ongeval een Chylothorax veroorzaken.
Nogmaals: het is belangrijk om te weten dat er niet vaak een onderliggende oorzaak wordt gevonden!

Behandeling

Eerst moet de thorax gedraineerd worden om de ademhalings-moeilijkheden op te lossen. De verdere behandeling is afhankelijk van de mogelijk onderliggende oorzaak. Als er bv. een scheur in het middenrif door een aanrijding aan de basis ligt, moet dit eerst aangepakt worden. Hierna  lost de Chylothorax vaak vanzelf op. Soms is dit niet het geval en is een dieet met een laag vetgehalte aangeraden om de hoeveelheid Chyle te verminderen.
Rutine is een voedingssupplement waarvan de exacte werking niet gekend noch bewezen is. Het zou eiwitafbraak in de lymfevaten stimuleren en zo de hoeveelheid lymfe verminderen. Rutine heeft een 6-tal weken nodig om voldoende werkzaam te kunnen te zijn.
Als het om een Idiopatische Chylothorax gaat, wordt vaak chirurgisch ingegrepen aangezien een medicamenteuze behandeling zelden succesvol is om deze ziekte aan te pakken. De meest uitgevoerd techniek is het ligeren van het lekkende lymfevat in de borstholte. Meestal wordt er eerst een contrastvloeistof in een van de buiklymfevaten gespoten zodat de weg zichtbaar wordt die de lymfevaten volgen van de buik naar borstholte. Daarna wordt de thorax geopend en zoeken we het lekkende lymfevat op. Recente studies tonen betere resultaten indien het hartzakje (Pericard) verwijderd wordt in combinatie met het ligeren van het lekkende vat. Een andere techniek waarbij het reservoir van de lymfevaten in de buik stuk wordt gemaakt, toont wisselende resultaten. 


Complicaties

Een chirurgie bij een Chylothorax patiënt vergt veel tijd en energie, ook van u als eigenaar. Dergelijke patiënten hebben een verhoogd anesthesie risico aangezien de stofwisseling behoorlijk wat veranderingen heeft ondergaan. Tijdens de operatie kan een bloeding of zenuwschade ontstaan. Na de operatie kan een infectie, slechte wondgenezing of blijvende lekkage van lymfe in de borstkas als complicatie optreden.


Tarieven

Behandeling en ingreep van een Chylothorax is va. € 2000,00.
De tarieven zijn exclusief een intake consult, herhalings- en/of controle consult.
Prijswijzigingen onder voorbehoud.