Behandeling
Een conservatieve, medicamenteuze, behandeling is steeds de eerste stap bij patiënten met een tracheacollaps. Ideaal wordt een individueel behandelingsplan opgesteld waarbij de complicerende factoren worden geïdentificeerd en worden aangepakt, de klachten worden onderdrukt om de progressie van de collaps te vertragen en zo de levenskwaliteit van uw huisdier te verbeteren.
Vaak wordt een combinatietherapie ingesteld met:
- hoestremmers (codeïne/butorphanol)
- ontstekingsremmers (prednisolone)
- bronchodilatoren (theophylline)
- eventueel kalmeermiddelen (valium of ACP)
- antibioticum: het gebruik hiervan is niet geheel duidelijk maar we weten dat dergelijke patiënten een verminderde lokale afweer hebben en gevoeliger zijn voor infecties. Idealiter worden antibiotica gekozen op geleide van bacteriële kweek en antibiogram.
Bijkomende omgevingsmaatregelen zijn:
- vermijd irritatie van de luchtwegen door middel van passieve rookinhalatie of schoonmaakmiddelen
- vervang de halsband door een borsttuig om minder druk te hebben op de luchtpijp
- bestrijd/verhinder overgewicht
- vermijd inspanningen waarbij de hoest uitgelokt wordt
- pas de levensstijl van uw huisdier aan zodat een hoest zo weinig mogelijk getriggerd wordt (deurbel,…)
- start hartmedicatie bij een eventuele hartaandoening
- overweeg het gebruik van slijmoplossers-aerosol inhalatoren
Een chirurgische ingreep wordt best overwogen wanneer een patiënt niet of onvoldoende reageert op de juiste medicamenteuze behandeling of wanneer de tracheacollaps verder achteruit gaat en evolueert naar een graad III of IV.
Er zijn twee groepen van chirurgische ingrepen: enerzijds kunnen we ringen ROND de trachea plaatsen en anderzijds kan er een stent IN de trachea worden geplaatst om deze open te houden. Beide technieken hebben elk hun voorwaarden, kostprijs, complicaties, voor- en nadelen. Gezien de ernstige complicaties die mogelijk zijn na een chirurgische behandeling is het uiterst belangrijk om op voorhand goed na te gaan of de medische behandeling voldoende agressief was of de symptomen wel uitsluitend te wijten zijn aan de tracheacollaps en of de chirurgische ingreep een optie is voor uw huisdier. De intraluminale stent bijvoorbeeld wordt op maat gemaakt in de Verenigde Staten na radiografische metingen. De meeste patiënten verbeteren aanzienlijk met duidelijk verhoogde levenskwaliteit maar honden met een tracheastent hebben vaak levenslange medicamenteuze ondersteuning nodig. De kostprijs voor een op maat gemaakte stent alleen bedraagt rond de 2000 euro.
Radiografie van een Yorkshire Terriër met correcte plaatsing van een intraluminale tracheastent